Reakció a 2015. 05.15-én az origo.hu oldalon megjelent fotóra

Tisztelt Szerkesztőség!
 
Az origo.hu 2015. 05. 15-én „Mozgáskorlátozottak helyén álltak meg a közteresek” címmel  megjelent cikkükre reagálásként az alábbiakról tájékozatjuk:
 
2015.05.14-én, a Budapest, VII. kerület, Damjanich utcában, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság (FÖRI) Járőrszolgálatának, kerékbilincselési feladatok ellátását végző szolgálati gépjárműve – a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975 (II.5.) KPM-BM együttes rendelete (KRESZ) 50. §. (1) c) pontja alapján, figyelmeztető jelzés működtetése esetén, e tevékenység végzése során, a KRESZ 50. §. (2) d) pontja értelmében, „olyan helyen is megállhat, ahol egyébként tilos”, – szabályosan várakozott.
 
A Rendészeti Igazgatóság szolgálati járőrautója a fentieknek megfelelően tehát nem várakozott szabálytalanul a mozgáskorlátozottak részére kialakított és fenntartott parkolóhelyen. Bár a fotón nem látszik, a kollégák néhány méteres távolságon belül intézkedtek. Ennek azon egyszerű, hétköznapi oka is van, miszerint a kerékbilincs szerkezet felhelyezéséhez általában a szabálytalanul parkoló gépjármű közelében állnak meg. 
 
Fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy közterület-felügyelőink – annak ellenére, hogy a jogszabály lehetővé teszi számukra azt, hogy a feladatuk ellátása során ott is megállhassanak, ahol egyébként tilos, – csak abban az esetben parkolhatnak például mozgáskorlátozottak részére fenntartott várakozóhelyen, ha egyébként a szolgálati jármű a megállásával, várakozásával a közúti közlekedés biztonságát akadályozná a megállás. A vezetői utasítás arra is kiterjed, hogy figyeljék, ha a parkolóhely igénybevételére jogosult érkezik a helyszínre, és annak beállását azonnal lehetővé tegyék.
 
A Rendészeti Igazgatóság közterület-felügyelői az elmúlt évben, mozgáskorlátozott parkolóhelyen jogosulatlanul várakozó járművezetőkkel szemben, összesen 1027 esetben intézkedtek, melyből jól látszik, hogy az ilyen jellegű jogsértésekkel szemben történő határozott fellépést kiemelt feladatnak tekintjük.
 
Meglátásunk szerint az origo.hu, az olvasói fotó alapján készített cikkében nem nyújtott hiteles tájékoztatást az olvasók felé, hiszen csak a látszatra és nem a tényekre, KRESZ szabályokra alapozva jelentette meg az anyagot, ezzel rossz színben tüntetve fel a Rendészeti Igazgatóság közterület-felügyelőit.
 
Budapest, 2015. május 15. 
 
Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság Sajtószolgálat
Megszakítás