A FÖRI válasza a 24.hu újságrójának a városligeti "incidens" ügyében

Az eredeti cikk:
https://24.hu/belfold/2018/07/19/ugy-nez-ki-a-kozteresek-fojtogattak-egy-not-a-varosligetben-mert-nem-voltak-iratai/

A Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság válasza a 24.hu újságírójának

Tisztelt Kerner Zsolt!

Kérdésére a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság válaszát alább olvashatja:
 
2018. július 18-án a Városligetben szolgálatot ellátó közterület-felügyelők állampolgári bejelentést kaptak, hogy egy közepes méretű kutya kóborol a park területén, illetve többször kifutott az úttestre is. A kutyát sikerült a kutyafuttató elkerített részére terelni. A bejelentő vélelmezte, hogy a kutya egy idősebb hölgyé, aki korábban egy kutyát keresett, és akiről jó személyleírást tudott adni. A személyleírás alapján a felügyelők a hölgyet a Városliget területén rövidesen megtalálták, és tájékoztatták, hogy az elkóborolt eb biztonságban, a kutyafuttató területén van. A hölgy a segítő szándékú felügyelőkkel szemben már ekkor is ellenségesen viselkedett, és közölte, hogy a kutya nem elkóborolt, mindig visszatér hozzá. A közterület-felügyelők  ezt követően visszatértek a kutyafuttatóhoz, és tájékoztatták a kutyát visszatartót bejelentőt, hogy az eb gazdája is hamarosan megérkezik.
Az eb gazdája és az ebet megfogó többi kutyatulajdonos között vita alakult ki, az eb gazdája sérelmezte, hogy az ő kutyáját megfogták. Munkatársaim ekkor vonták intézkedés alá, és tájékoztatták, hogy a Szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény alapján szabálysértést követett el, mivel a felügyelete alatt álló kutyát a település belterületén felügyelet nélkül bocsátotta közterületre, kóborolni hagyta. A közterület-felügyelőt a törvény ezen cselekmény elkövetőjével szemben figyelmeztetés alkalmazására, helyszíni bírság kiszabására, valamint szabálysértési feljelentés megtételére jogosítja fel. Az intézkedés alá vont személy a közterület-felügyelők többszöri felszólítása ellenére az intézkedés alól megkísérelte magát kivonni, és a helyszínt elhagyni.
 
A közterület-felügyelő részére a 2012. évi CXX törvény (Rendészeti törvény) intézkedési kötelezettséget ír elő, az intézkedését kényszerítő eszköz alkalmazásával is kikényszerítheti. A magát az intézkedés alól kivonni próbáló személyt – az arányosság betartásával – az egyik felügyelő karjának megfogásával a helyszínen tartotta, majd a fokozódó ellenállás miatt, az előírt módon,  úgynevezett karbölcső alkalmazásával a helyszínen tartotta, miközben próbálta megnyugtatni, és az együttműködésre rábírni. 
A sajtóban, illetve a közösségi médiában megjelent téves információkat cáfolva, a közterület-felügyelő fojtófogást, illetve más, súlyos sérülést okozó technikát nem alkalmazott, ezt az ruházatán elhelyezett testkamera felvételei is egyértelműen alátámasztják.
 
Jelen esemény azért is különösen sajnálatos, mert munkatársaink segítő szándékkal, az elkóborolt eb gazdájához történő visszajuttatásán fáradoztak, és a velük szembeni, illetve a eb megfogásán fáradozó állampolgárokkal szembeni verbális atrocitás miatt kényszerültek intézkedésbe.
A munkáltató által ilyen esetben kötelezően lefolytatott vizsgálat – a rendelkezésre álló adatok, bizonyítékok alapján (a felügyelők jelentése, testkamera felvétele) – megállapította, hogy a felügyelők intézkedése jogszerű, szakszerű, és arányos volt.
Visszautasítunk minden olyan sajtóban megjelent információt, amely alapján az olvasóban olyan kép alakulhat ki, hogy a közterület-felügyelők jogszerűtlenül, az állampolgárokkal szemben indokolatlan erőszakot alkalmazva lépnek fel, illetve állampolgárokat bántalmaznak.
 
Munkatársaink az intézkedésükkel ellenszegülő személyhez minden esetben rendőri intézkedést kérnek, ahogy ez történt jelen esetben is. A rendőri intézkedéssel összefüggésben, illetve az esettel összefüggő egyéb körülményekről a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtó kérdéseire adott válaszaiban részletes tájékoztatást nyújtott.
 
Üdvözlettel:
Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság Sajtószolgálata
Megszakítás