Díjakat adtak át, a főváros napján

A Fővárosi Közgyűlés 1991. március 21-ei döntése értelmében a főváros ünnepnapja november 17., annak emlékére, hogy 1873-ban ezen a napon egyesült Pest, Buda és Óbuda. Budapest egyesítésének 145. évfordulója alkalmából Tarlós István főpolgármester és Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes több mint negyven díjat adott át – köztük a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság dolgozójának - az Új Városháza dísztermében.
 
„Budapest ma óriási fejlődés kapujában áll, a következő évtizedben a város történetének legsikeresebb korszakát élheti meg” - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton, a Főváros napján tartott díjátadási ünnepségen, az Újvárosházán. 
 
„A kormánnyal kötött megállapodásnak köszönhetően a Főváros forrásbiztosítási lehetőségei előremozdulnak, választott főpolgármesterének és köztestületének jelentősebb befolyása lehet Budapest fejlődésére, mint az elmúlt 70 év során bármikor” – fogalmazott beszédében Tarlós István főpolgármester. 
 „Az egységes főváros megalakulásának 145. évfordulóján a Pro Urbe és a Budapestért díjak kitüntetettjei az esélyegyenlőségért, a kultúráért, a közbiztonságért és a kiváló sportteljesítményekért adott elismerések birtokosai minden bizonnyal ebben az ünnepi pillanatban is átérzik azt a felelősséget, amit munkásságuk magában hordoz. Ők mindannyian Budapest érdekében önként vállalták, hogy szorgalmukkal, tehetségükkel, morális mércéjükkel a Főváros közösségét szolgálják, mintát mutatnak az új generációknak. Értelmet adnak a bonum honestumnak, helyesen értelmezik azt az igazságon keresztül megvalósuló szabadságot, ami nem pusztán szeszélyek előtti akadályok eltakarítását jelenti, hanem azt, amit az ember elvégzendő feladatként kap. Napjaink egyre inkább elbizonytalanodó értékrendjének világában szükség van követhető és követendő egyéniségekre, akik személyükben hitelesítenek értékeket, életcélokat. Számunkra Önök, Budapest legújabb kitüntetettjei ilyen személyiségek” – fogalmazott ünnepi beszédében a főpolgármester.
 
A Fővárosi Közgyűlés döntése alapján:
DR. BARNA SÁNDOR EMLÉKÉREM – A FŐVÁROS KÖZBIZTONSÁGÁÉRT DÍJ kitüntetésben részesült SZABÓ OTTÓ, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság Fővárosi Ügyeleti és Irányító Központjának szolgálatvezetője, a Főváros közterületi rendje, biztonsága és tisztasága megőrzésének szolgálatában eltöltött több mint két évtizedes munkája elismeréseként.
 
Pro Urbe Budapest díjat kapott: Deák Sándor, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár nyugalmazott főigazgató-helyettese, Eszenyi Enikő színművész, rendező, a Vígszínház igazgatója, Halzl József gépészmérnök, egyetemi tanár, a Rákóczi Szövetség tiszteletbeli elnöke, Szegvári Péter önkormányzati főtanácsadó, Vékás Lajos jogtudós, a Magyar Tudományos Akadémia alelnöke és Vidnyánszky Attila rendező, a Nemzeti Színház vezérigazgatója. (Eszenyi Enikő elismerését édesanyja, Eszenyi Lajosné vette át.)
    
Budapestért díjban huszonhatan részesültek, köztük Hűvösvölgyi Ildikó színművész, Marék Veronika író, grafikus, Radnainé Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója, Raduly József, a magyar kultúra lovagja, Szacsvay László színművész, a nemzet színésze, Szidor László, az Old Boys zenekar vezetője, Szőke Gábor Miklós képzőművész, Szűcs Somlyó Mária, a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója, Skrabski Fruzsina, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom vezetője, Tomkó László, az Óbudai Szent Péter és Pál Főplébánia diakónusa, Túry Árpád díszítő faszobrász, az eredeti Liversing együttes énekese és Zoób Kati alkotóművész.
    
Papp László Budapest-Sportdíjat vett át Kamuti Jenő vívó, a nemzet sportolója, Kiss István, a Magyar Kézilabda Szövetség tiszteletbeli elnöke és Simayné Bóbis Ildikó tőrvívó.
 
Fővárosért Emlékzászló Díjat kapott a Rákosmenti Mezei Őrszolgálat.
 
Az ünnepségen kiosztották még a Zalabai Gábor-díjat, - A Budapestiek Esélyegyenlőségéért-, és a Főváros Szolgálatáért díjat is.