Forgalombiztosítás az M3 pótlóbuszok vonalán

2020. november 7-én indult el Budapesten az M3 metró középső, belvárosi szakaszának pótlása. Ekkortól a metró a Nagyvárad tér és a Lehel tér között nem közlekedik, helyette sűrű követéssel pótlóbusz jár.

A Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság munkatársai már az indulást megelőző napokban kiemelt létszámmal vettek részt az érintett belvárosi útszakaszok forgalmának az előzetes ellenőrzésében, amelyet a felújítás beindulását követően jelenleg is folyamatosan végzünk. A megváltozott közlekedési rend és a díjmentes parkolás miatt a belváros több pontján a szokásosnál nagyobb torlódások alakultak ki.

A folyamatos ellenőrzésnek köszönhetően - a jelentős forgalom ellenére – az eddigi időszakban minimális volt a szabályokra nem figyelő sofőrök száma, akik jellemzően türelmetlenségből próbáltak a lassan araszoló sorok elejére jutni a buszok részére fenntartott sávokon, vagy a kanyarodás helyére eljutni.

Munkatársaink elsősorban a tájékoztatás és a figyelem felhívás eszközével éltek a kialakított forgalomtechnikai kivitelezést figyelembe nem vevő autósokkal szemben. Sajnos előfordult néhány kirívó eset, amelyeknél nem volt elégséges a figyelmeztetés, ezekben az esetekben közterület-felügyelőink helyszíni bírságot szabtak ki vagy feljelentést alkalmaztak a járművezetőkkel szemben.

Kérjük a gépjárművezetőket, hogy indulás előtt használják a valós idejű útinformációkkal tervező alkalmazásokat, továbbá ne rutinból közlekedjenek, hanem figyeljék az ideiglenes forgalmi rendet szabályozó KRESZ-táblákat, útburkolati felfestéseket, ezzel is segítve saját előrejutásukat, illetve a közösségi közlekedést igénybe vevőket.