Reagálás a hamis hírek terjesztésével kapcsolatban

Reagálás a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság (FÖRI) Önkormányzati Állatvédelmi Őrszolgálatával (Illatos úti Állattelep) kapcsolatos hamis hírekre.

 

  1. A FÖRI előző vezetője nem volt kuratóriumi tagja, viszont alapító tagja volt az Illatos úti Állattelepnek szánt adományok gyűjtésére létrejött Doktorok az Állatokért Állategészségügyi Közhasznú Alapítványnak (DOKTA), mely összeférhetetlenséget okozott vezető köztisztviselői beosztásával.

  2. A DOKTA kuratóriumi tagja volt ugyanakkor az Illatos úti Állattelep két vezető köztisztviselője, amely helyzet azt eredményezte, hogy 2013 és 2018 között az általuk adományozott adományokat saját maguknak kellett bevételezni. Ezt az összeférhetetlenséget hivatalosan csak 2018-ban szüntették meg az alapító okirat módosításával.

  3. A FÖRI átadás átvétele során a DOKTA által 7 év alatt gyűjtött adományokból mindösszesen 4, azaz négy darab eszköz volt a FÖRI-be bevételezve és leltárába felvezetve.

  4. Mindezen tények miatt a DOKTA-val, mint az Illatos úti Állattelep kizárólagos adománygyűjtő szervezetével, ezt a kizárólagosságot tartalmazó megállapodást felbontottuk.

  5. A DOKTA által gyűjtött, a FÖRI leltárában nem szereplő adományok ellenőrzése, és az azokkal való elszámolás jelenleg is folyamatban van.

  6. A FÖRI továbbra is együttműködésre törekszik az állatvédő és állatmentő civil és szakmai szervezetekkel, valamint magánszemélyekkel. A kapcsolatfelvétel és több esetben az együttműködés is megkezdődött. Az állatvédő szervezetekkel való együttműködés kapcsán a kizárólagosság megszűntetésével az állatvédő szakmai munka és az adományok célba juttatása is az eddigieknél átláthatóbb és szakmailag is megalapozottabb lesz.

  7. Az átláthatósághoz, törvényességhez és szakmaisághoz a FÖRI vezetése minden hamis sajtóhír és politikai alapú támadás ellenére is ragaszkodik, és a jövőben is ragaszkodni fog.