Együttműködés a veszélyhelyzet idején

A koronavírus járvány miatt jelentősen kibővült a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság feladatainak köre. A szervezetnek a szokásos közterületi feladatok ellátása mellett rendszeresen ellenőriznie kellett a lezárt játszótereket, részt vett a külföldről érkező védőfelszerelések kiszállításában és szétosztásában. Emellett besegített a kerületek sokszorosára nőtt szociális feladatainak ellátásában, így a segélycsomagok és melegételek kiszállításába, illetve az idősek vagy más fokozottan veszélyeztetett személyek napi bevásárlásában.

A megnövekedett feladatok ellátásához - március 20-tól - több szervezet nyújtott segítséget. Jelentős támogatást adott a FŐKÉTÜSZ, aki a FÖRI 33 saját gépjárműve mellé 32 gépkocsit és sofőrt bocsátott rendelkezésre, miután a nem sürgősségi, helyszíni kiszállást igénylő munkájukat későbbre napolták. Emellett felajánlotta segítségét a   GreenGo elektromos autómegosztó cég, 10 elektromos gépjárművet.  és a MOL Limo cég, amely 5 gépkocsit és 5 sofőrt adott át a FÖRI-nek a veszélyhelyzetben adódó feladatok elvégzésére.

Így a Rendészeti Igazgatóság több mint dupla kapacitással, 80 autóval tudta ellátni munkáját, melyek koordinálását a Fővárosi Ügyeleti Irányító Központ (FÜIK) végezte. Ezzel az együttműködéssel sikerült gyorsan reagálni, segíteni a Fővárosi Önkormányzat és a kerületek által kért feladatok megoldását.
Ezek a járművek segítették a távolság tartó- és maszk használatára felhívó matricák, a COVID-19 gyors tesztek, valamint a védőfelszerelések kiszállítását a polgármesteri hivatalokba, idősotthonokba, és a hajléktalan szállókba. A koronavírus járvány miatt Budapest minden körbekerített helyén, ahol erre lehetőség volt lezártuk a játszótereket a járvány lassítása miatt és azért, mert a kórokozók terjedését a játékok is elősegíthetik. A nem körbezárt játszótereken kisebb kordonokat húztunk fel és figyelmeztető táblákat helyzetünk ki, arra kérve a szülőket, hogy ha ki akarják vinni a szabad levegőre a gyerekeket, válasszanak más lehetőséget.
Természetvédelmi területeink őrzik hazánk természeti értékeinek még megmaradt emlékeit. A főváros területén kiemelkedően sok azoknak a helyszíneknek a száma, ahol valamilyen természeti kincs található, legyen az akár védett növény-, vagy állatfaj, geológiai, vagy tájképi érték. A járvány idején is fontos volt a védett területek látogatási szabályainak a betartatása. Az Igazgatóság arra kérte a látogatókat, hogy kövessék figyelemmel a honlapokon, a közösségi médiafelületeken megjelenő hivatalos információkat, és tartsák be a védett területeken történő túrázás szabályait és a higiéniai előírásokat is. Természetvédelmi őreink ellenőrizték, hogy a létesítmények üzemeltetője, gondoskodott-e a kézmosási vagy kézfertőtlenítési lehetőségről, illetve a látogató használták-e azokat rendszeresen! Emellett fontos volt a távolságtartási szabályok betartásának ellenőrzés is. Ezen a területen is nagy segítségünkre volt a kibővített gépjátmű flotta.
Mindenkinek köszönjük a járványhelyzet idején felajánlott önzetlen segítséget és a cégek munkatársainak harmonikus együttműködését a FÖRI szakembereivel. Ennek az összefogásnak a segítségével a Fővárosi Rendészeti Igazgatóság sikeresen tudta ellátni a koronavírus járvány miatt jelentős mértékben megnövekedett és kibővült feladatait.

Jóleső érzéssel olvastuk és továbbítottuk a segítségnyújtásban résztvevő cégek felé a kerületek részéről érkező elismerő szavakat:

„Szeretném jelezni, hogy a kollégákkal való munka minden szempontból
problémamentes volt, a szervezéstől a megjelenésen át a lebonyolításig.
Nagyon hálásak vagyunk az együttműködésért!”

Büszkék vagyunk rá, hogy a veszélyhelyzet idején együttműködésünkkel, összefogásunkkal segíthettük Budapest lakóinak életét, biztonságát.