Kötelező az arc eltakarása

Április 27-től a fővárosi közösségi közlekedés járatain, a budapesti üzletekben, boltokban, piacokon, bevásárlóközpontokban, valamint a taxikban is kötelező lesz az arc eltakarása a koronavírus-járvány megfékezés érdekében

Budapest főpolgármestere a fővárosi közgyűlés hatáskörében eljárva 2020. április 27-től (hétfőtől) Budapest közigazgatási területén elrendeli, a hat évnél idősebb személyeknél a száj-és az orrnyílás – textil vagy papír maszk­kal, sállal, kendővel, illetve bármely egyéb, a kilégzéssel távozó cseppek felfogására alkalmas eszközzel – történő folyamatos eltakarását:

  • a BKK járművein és a megállóhelyeken (peronzáróvonallal rendelkező megál­lóhelyen a peronzáróvonalon belül),
  • a taxiszolgáltatás igénybevételekor,
  • a piacokon, vásárokon, a bevásárlóközpontokban és az üzletekben
  • valamint az ügyfélforgalom számára nyitva álló, áru forgal­mazására vagy szolgáltatás nyújtására használt helyi­ségben

A rendelkezést nem kell alkalmaz­ni az olyan funkciójú helyiségre és épületrészre, amely esetében biztonsági előírás az arc eltakarását tiltja.

 2020. május 3-ig a rendeletben foglaltak megsértőivel szemben – a jogkövető magatartás tanúsí­tására való felhíváson túl – hátrányos jogkövetkezmény nem alkalmazható.

közlöny