Az Önkormányzati Állatvédelmi Őrszolgálat tájékoztatója

Az Önkormányzati Állatvédelmi Őrszolgálat  (a továbbiakban: Szolgálat) a kihirdetett veszélyhelyzetben - a járványvédelmi előírások szem előtt tartása, valamint az állampolgárok egészségének maximális megóvása mellett – 2020. április 20-tól az Illatos úti telephelyről (1097 Bp., Illatos út 23/a) az állatok örökbe fogadását lehetővé teszi az alábbiak szerint:

    • A Szolgálat nyitvatartási ideje hétfőtől-péntekig (munkaszüneti és ünnepnapok kivételével) 10.00-13.00 óra közötti időszak.
    • Nyitvatartási időben – előzetes telefonos időpont egyeztetést követően – a telephelyen a Szolgálat állatgondozójának kíséretében egyszerre csak egy állampolgár tartózkodhat, aki kizárólag a saját maga által hozott maszkban és gumikesztyűben léphet be a telephelyre, a Szolgálat által biztosított kötelező fertőtlenítőszeres kézmosás után. Minden állampolgárnak fél óra áll rendelkezésére az interneten előzetesen kiválasztott állat megismerésére, és a döntés után az örökbefogadáshoz szükséges adminisztráció lebonyolítására. A látogatás során a telep dolgozója és a látogató között szükséges a minimum 1.5- 2 méter távolság megtartása, illetve a személyes kontaktus minimálisra szorítása.
    • Látogatási időpontot a Szolgálat ügyeletes diszpécserétől lehet kérni a +36-1-347-0830 telefonszámon 08.00 és 18.00 óra között.
    • Az örökbe fogadható állatok a Szolgálat weblapján (www.ebtelep.hu) tekinthetők meg.
    • A már 2020. április 20-a előtt örökbe fogadható állatok esetében 2020. április 20-án 09.00 és 15.00 óra között kell a 06-1 – 347-0830 telefonszámon jelezni az örökbe fogadási szándékot. A Szolgálat állatorvosa valamennyi érdeklődőnek telefonon a felelős állattartásra vonatkozó tesztkérdéseket tesz fel, ha egy állatra többen is jelentkeznek, akkor az fogadhatja örökbe az állatot, aki a legtöbb jó megoldást adta. Azonos eredmények esetén sorsolással dől el az új tulajdonos személye.
    • A 2020. április 20-a után örökbe fogadható állatok esetében az adott állat elvihetőségének napját megelőző napon kell telefonon jelentkezni (pl. 2020. április 24-én elvihető állatért április 23-án), és ekkor is a tesztkérdésekre adott megfelelő válaszok alapján döntünk a leendő gazdáról.
    • Örökbefogadásra 15.00 óra után jelentkezni nem lehet!  A kiválasztott örökbefogadókat, minden nap 15.00 óra után telefonon értesítjük.
    • A telephelyre bekerült, de a gazdája által a Szolgálat honlapján azonosított kóbor állatok elvitele esetében is előzetes telefonos bejelentkezés szükséges a diszpécseri telefonszámon.
Jelen örökbefogadási rend a veszélyhelyzet visszavonásáig érvényes.
Tájékoztatjuk továbbá az érdeklődőket, hogy az Állategészségügyi Szolgálat a főváros belterületén a kóbor állatok befogásával, őrzésével vagy ártalmatlanná tételével kapcsolatos alapfeladatainak ellátását az állatvédelmi törvény és a veszélyhelyzeti előírások betartásával továbbra is folyamatosan végzi. Tulajdonostól történő befogadás (átmeneti elhelyezés) továbbra sem lehetséges.
 

Budapest, 2020. április 16.
FÖRI, Önkormányzati Állatvédelmi Őrszolgálat