Koronavírus: a fővárosi cégek teszik a dolgukat

A Főváros jelentős ügyfélforgalmat bonyolító cégei, intézményei mindent megtesznek, hogy az általuk nyújtott közszolgáltatásokat biztosítsák, azok fenntartása folyamatos legyen a jelenlegi helyzetben is. A budapesti intézményeknek elsődleges a dolgozóik és az ügyfeleik tájékoztatása, biztonsága, ezért a koronavírus-járványra felkészülve az egyes cégek saját akciótervet, intézkedéseket dolgoznak ki, figyelemmel arra, hogy a Főváros és a fővárosi vállalatok mindenben a kormányzati operatív törzs iránymutatásai szerint járnak el.

 A közösségi közlekedés az utazóközönségnek olyan higiéniai környezetet biztosítson, ahol védve vannak a kórokozóktól. Ezért a már korábban - a felújított metrókon, valamint a mozgólépcsők korlátjain - alkalmazott technikát kiterjesztették a legnagyobb utasforgalmat lebonyolító, nagykörúti vonalon éjjel-nappal közlekedő Combino villamosokra is. Így azok utasokkal érintkező felületein a Resysten Hungary Kft. higiéniai bevonata képez plusz védelmet. A védőbevonat gátolja a baktériumok, vírusok és gombák megtelepedését és szaporodását.

 A közösségi közlekedés járműveit és egyéb felületeit emellett naponta, folyamatosan takarítják, fertőtlenítik. A munkatársak folyamatos, friss tájékoztatást kapnak a vírusról, a védekezésről, belső kommunikációs csatornán valamennyi munkavállalót tájékoztatták a vírussal kapcsolatos tudnivalókról, az ebben az időszakban rendkívül fontos higiéniai szabályok betartásáról. A konyhákban, mosdókban kézfertőtlenítőket helyeztek el.

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. (BGYH) tájékoztatása szerint a koronavírusok a vizsgálatok szerint 0,2-0,5 mg/l szabad klór jelenlétében szinte pillanatszerűen inaktiválódnak, így a megfelelően üzemeltetett medencékben életképes vírusok jelenlétével nem kell számolni. Elrendelték továbbá a szűrő-forgatós medencék többszöri visszamosatását, a klórszint megemelését a még hatékonyabb fertőtlenítés miatt, kiegészítő fertőtlenítések elvégzését, a vegyszermérő-adagoló rendszerek fokozott ellenőrzését, élményelemek, nyakzuhanyok fokozott átfertőtlenítését, a töltővezetékek fertőtlenítését ürítések esetén, a töltő-ürítős medencék teljes felületének fertőtlenítését a Nanosept Aqua Super fertőtlenítőszerrel.

Minden fővárosi intézmény kézmosó- és tisztítószereket helyezett ki a közösségi tereikbe, az eddigitől gyakrabban fertőtlenítenek és felhívják a figyelmet a higiéniai előírások betartására. A járványügyi helyzet függvényében, tervezik azt is, hogy a megbeszéléseket elektronikus felületre szervezik, minimalizálják a személyes találkozókat, vizsgálják a távmunkában elvégezhető feladatok körét. (Fővárosi Vízművek, FŐTÁV, Budapesti Film). Arc- és szájmaszkok beszerzését is megkezdték a fővárosi cégek, intézmények (színházak, Fővárosi Levéltár).

Budapest, 2020. március 6.

Főpolgármesteri Hivatal
Kommunikációs Iroda