Ki az illetékes?

A közterület-felügyelet sem országosan, sem a fővárosban nem centralizált szervezet. Országszerte számos települési és a fővárosban, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóságon kívül is több, egymástól is független – kerületi önkormányzati fenntartású – közterület-felügyelet működik.
 
A közterület-felügyeleti feladatok ellátásáról a főváros és a kerületek szerződésben állapodnak meg. Főszabályként a Fővárosi Önkormányzat kezelésében/tulajdonában lévő közterületeken, jellemzően főútvonalakon a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság (FÖRI), míg a kerületi önkormányzat kezelésében/tulajdonában lévő közterületeken a kerületi felügyelet rendelkezik illetékességgel. Azokban a kerületekben, ahol önálló közterület-felügyeletet az önkormányzat nem működtet, a FÖRI az illetékes. Az illetékesség mellett a hatáskörök felosztása is fontos, mivel bizonyos közterület-felügyeleti feladatokat a kerületi felügyeletek illetékességi területén is a FÖRI lát el, ilyen például az állategészségügyi tevékenység, vagy a taximegállók használatának ellenőrzése. 
 
A főváros lakosságától természetesen nem elvárható, hogy átlássa ezt a meglehetősen bonyolult feladat megosztási rendszert, ezért a lakossági bejelentéseket a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság által működtetett Fővárosi Ügyeleti és Információs Központ (FÜIK) 0-24 órában képes fogadni és ha szükséges továbbítani azt az illetékességgel és hatáskörrel rendelkező közterület-felügyelethez.