Újraélesztést gyakoroltak közterület-felügyelőink

Az Országos Mentőszolgálat szakemberei a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság közterület-felügyelői részére, szervezett oktatás keretében modellezték az újjáélesztés fázisait, és mutatták be a gyakorlatban az újraélesztést folyamatát, illetve a defibrillátor használatát.

A képzés célja, hogy a közterületen feladatot ellátó munkatársaink közül minél többen sajátítsák el az újraélesztés helyes technikáját, illetve a közeljövőben beszerzésre kerülő defibrillátor eszközök használatát.

A közterület-felügyelőink járőrszolgálat ellátása során többször kerülhetnek olyan helyzetbe, hogy segíteni kell egy-egy bajba került emberen, ezért is fontos, hogy kollégáink felkészültek legyenek egy-egy egészségügyi vészhelyzet elhárítására.

A közeljövőben félautomata újraélesztő eszköz kerül a FÖRI két, a nap 24 órájában üzemelő járőrautójába, amely járőregységek a „Szív City” mobil applikációt használva, az Országos Mentőszolgálat riasztására a helyszínre sietnek, és hozzáfognak az újraélesztéséhez a mentő megérkezéséig.

Magyarországon évente több ezer ember hal meg hirtelen szívmegállás következtében utcán, közterületen. Többségük megmenthető lenne, ha valaki perceken belül megkezdené az újraélesztést és a mellkasi nyomásokat. A mentők által észlelt mintegy hatezer hirtelen vérkeringés-megállás esetében csak akkor van igazi esélyünk az újraélesztésre, ha a mentő megérkezéséig valaki elkezdi a mellkas nyomásokat. A nemzetközi szakirodalom szerint az azonnal megkezdett újraélesztéssel és egy gyorsan megérkező defibrillátorral az újraélesztések akár 60 százaléka sikeres lehetne, ami Magyarországon évente több ezer emberéletet jelent

Célunk, hogy a képzések során megismert tudás birtokában közterület-felügyelőink képesek legyenek felismerni a segítségnyújtás szükségességét, megfelelően reagáljanak a vészhelyzetekre, az állapotromlás késleltetésére és az egészségkárosodások szövődményeinek csökkentére annak érdekében, hogy a lehetőségéhez mérten az elsősegélynyújtás során a mentők kiérkezéséig szakszerűen járjanak el.