Közösségi szolgálat a természet védelméért

A FÖRI Természetvédelmi Őrszolgálata várja iskolák/diákok jelentkezését a Főváros helyi jelentőségű természetvédelmi területein végzendő közösségi szolgálatra.

A Természetvédelmi Őrszolgálat immár két éve végzi többek között a Fővárosban található helyi jelentőségű védett természeti területek őrzését, felmérését és természetvédelmi kezelését.

Közösségi szolgálati tevékenység ismertetése

A természetvédelmi területen előforduló védett fajok, vagy az élőhely általános védelme élőhelykezelés során valósul meg, ami többek között invazív (tájidegen) növényfajok kézi eszközökkel történő visszaszorítását jelenti. Ezek a munkák nagyobb kiterjedésű területeken folynak le, ahol sokat jelent pár segítő kéz. A közösségi szolgálaton részt vevő diákok így bekapcsolódhatnak a Főváros természetvédelmi munkáiba, melyeket a védett területek kezelési tervével összhangban végeznek, továbbá a Természetvédelmi Őrszolgálat irányításával ismereteket szerezhetnek a gyakorlati természetvédelem munkájáról. Alkalomszerűen egyéb természetvédelmi kezelői, felmérői feladatokra is várjuk a jelentkezőket.

Mikor?

Az élőhelykezelésre megfelelő időpont függ az adott élőhely típusától, az aktuális év időjárásától, azonban általánosságban elmondható, hogy a tavaszi időszakot leszámítva az év minden szakaszán biztonságosan végezhetőek a fenntartási munkálatok a természetvédelmi területeken. Az aktuális időpontokat minden esetben a körülményeknek megfelelően határozzuk meg, melyekről tájékoztatjuk az oktatási intézményeket.

Hányan?

Egy-egy élőhelykezelésre általában 15-30 diákot tudunk fogadni.

Hol?

A Fővárosban összesen 39 helyi jelentőségű védett természeti terület található, elsősorban az alábbi területek igényelnek aktív természetvédelmi beavatkozást, ahol a közösségi szolgálaton részt vevő diákok is bekapcsolódhatnak a munkába.

III. kerület:
Róka-hegyi bánya TT

IV. kerület:
Újpesti Homoktövis TT
Palotai-sziget TT

X. kerület:
Felsőrákosi-rétek TT

XI. kerület:
Kőérberki-szikes rét TT

XII. kerület:
Kis-Sváb-hegy TT

XVI. kerület:
Naplás-tó TT

XVII. kerület:
Merzse-mocsár TT

XXII. kerület:
Tétényi-fennsík TT

Egyéb tudnivalók

A biztonságos munkavégzés érdekében minden élőhelykezelés előtt balesetvédelmi oktatást tartunk. A munkavégzéshez szükséges eszközöket és védőfelszerelést (metszőolló, ágvágó olló, védőkesztyű, stb…) a helyszínen biztosítjuk. Az aktuális élőhelykezelés kapcsán fontos tudnivalókról minden esetben értesítjük az oktatási intézményt (találkozás helyszíne, ideje, stb…).

Várjuk azon iskolák/diákok jelentkezését, akik nyitottak programunkra! További információ kapcsán kérjük, az alábbi e-mail címen vegyék fel velünk a kapcsolatot: termeszetvedelem@fori.hu