Tűzijáték - elszökhetnek kedvenceink

Augusztus van, hamarosan itt az Államalapítás ünnepe, és az akkor szokásos tűzijáték. Amíg az ünnepségsorozat jó szórakozást biztosít az embereknek, addig ugyanez nem feltétlenül mondható el négylábú kedvenceinkről. 
 
Az izgalom, a tűzijáték okozta hangos zajok megzavarhatják háziállatainkat. Az augusztus 20-ai ünnepségsorozat a Szilveszter mellett, minden évben olyan alkalom, amikor a tűzijátékok hangjaitól megriadva sok kis kedvenc tűnik el otthonából.
A hangos robbanások és a tűzijáték éles fényei felkavaróak egy kisállat számára. Ezektől pánikba eshetnek, amivel saját magukat és gazdáikat is veszélybe sodorhatják.
Sokan megijedve, zavarodottan, néha megsérülve kerülnek elő, akár otthonuktól több kilométer távolságból is. Nekik szerencséjük van, míg más kedvencek örökre elvesznek.
 
 
Sok állat fél a tűzijátékoktól
 
A sötét égen robbanó petárdák ijesztőek lehetnek az állatok számára, stresszhelyzetbe kerülhetnek a hang-és hirtelen fényhatások miatt.
Még az egyébként csendes kutyák is megijednek a hirtelen, hangos zajoktól, fényektől, a tömegtől, emiatt félelmükben agresszíven viselkedhetnek. Javasoljuk, hogy házi kedvenceinket ne vigyék magunkkal tűzijátékot nézni. Az ismeretlen hangok, zajok nyugtalanítóak lehetnek az otthonmaradt kedvencek számára is. Házi kedvenceink a kutyák és macskák hallása sokkal jobb az emberénél, olyan frekvencián is meghallanak hangokat, amelyben mi emberek sosem. 
 
Mire figyeljünk tűzijáték idején: 
  • Egy kis tervezéssel biztosítható, hogy az augusztus 20.-i ünnep mindenki számára élvezetes legyen.
  • A mikrochip kötelező - ha a kutya megijed és világgá szalad, a chip szám alapján beazonosítható, így sokkal egyszerűbben és hamarabb hazakerülhet a gazdájához.
  • Próbáljuk egész nap aktívan tölteni az időt, sétával, sok játékkal, hogy kedvencünk kellemesen elfáradjon, s így mire eljön az este, még a tűzijáték kezdete előtt nyugovóra térjen.
  • Ne hagyjuk kedvenceinket odakint, különösen sötétedés után! Még egy körültekintően bekerített udvar sem tarthatja őt biztonságban, mivel ha megijed, pánikba esik és menekülőre fogja, megsérülhet, miközben az udvarról kifelé próbál utat törni magának. Ha kiszabadul, könnyen elütheti egy autó vagy magánál tarthatja egy idegen.
  • Ha valaki a megszokott tűzijáték hatósugarán belül él, próbálja az állatait egy biztonságos zárt helyen tartani és az attrakció ideje alatt és őt játékokkal lefoglalni! 
  • Ha a kutyát a szobában tartjuk ezalatt az idő alatt, függönyözzük be azt, vagy engedjük le a redőnyöket. Kapcsoljuk be a TV-t, vagy a rádiót, hogy tompítsuk a tűzijáték okozta zajt. Így állataink könnyen átvészelik azt a pár percet, míg a tűzijáték tart.
  • Ha kedvenceinket meg szeretnénk nyugtatni, jobb, ha vidám és élénk hangon tesszük mindezt, ezzel is azt az üzenetet küldve felé, hogy a dolgok rendben vannak! Legyünk nyugodtak, és jutalmazzuk meg a kutyát, valahányszor ő is magabiztosságot mutat!
2018. augusztus 16.
Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság 
Állategészségügyi Szolgálat és Sajtószolgálat