Fővárosi közterület-felügyelők új szerepben

Új szerepkörükben is helytálltak a Fővárosi Önkormányzati Rendészet Igazgatóságának (FÖRI) felügyelői. Az építkezéseken talált világháborús bombák hatástalanításához kiürítették a környékbeli lakóházakat, irodákat, majd lezárták a veszélyes területet.

A fővárosi építkezések során a munkások csak idén négy helyszínen találtak olyan pusztító erejű, fel nem robbant világháborús bombát, amelyek hatástalanításához és elszállításához ki kellett üríteni a környék lakóházait és biztosítani a lezárt helyszínt. Utóbbi feladatok végrehajtásában a rendőrökön kívül a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság több, mint száz felügyelője is részt vett. Ők végtelen türelemmel magyarázták el a lakóknak, miért van szükség a rendkívüli óvintézkedésekre. Miközben a felügyelők biztonságos helyre kísérték a magányosan élő, idős, betegeket, volt, aki az út során az életéről, a távol élő fiáról, unokájáról mesélt. A FÖRI munkatársai pedig türelmesen meghallgatták őket.

FORI bors

 „Az első, és egyben legnagyobb területet érintő eset a XXII. kerületben történt, ott 120 munkatársam vett részt a lakosság tájékoztatásában, a terület lezárásában, és őrzésében – nyilatkozta lapunknak Hermann Gábor a FÖRI szolgálati igazgatóhelyettese. – Ott a honvédség tűzszerészei két darab, egyenként egytonnás robbanótestet hatástalanítottak. Két nap múlva már a belváros szívében, a Vörösmarty téren zajló építkezésen találtak egy robbanótestet. Rögtön riasztottuk a munkatársainkat, a rendőrökkel kiürítettük a veszélyessé vált területet.”

“A harmadik eset is emlékezetes marad, hiszen a BAH csomópont mellett talált robbanótest hatástalanításához előbb több, mint félezer lakást és számtalan irodát kellett kiürítenünk.  A legutolsó, a Bozsik stadion mellett talált negyedtonnás brit légibomba elszállítása előtt a kollégáim a kiürítésben és biztosításban már rutinszerűen működtek közre a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársaival. Büszke vagyok rájuk, hiszen mindannyiszor helytálltak ott, ahonnan kis túlzással mindenki menekült.”