Vigyázzunk kedvenceinkre!

Vigyázzunk kedvenceinkre!

 

Az időjárás előrejelzések szerint forróság várható!  Ilyen időben fokozottan figyeljünk házi kedvenceink egészségére is! 

Tartósan 34-35 fok feletti nappali hőmérsékletet ígérnek az előrejelzések az elkövetkező napokra. A napi középhőmérséklet elérheti a 25-27 fokot is! Ilyenkor fontos, hogy beszéljünk a kánikulával járó veszélyekről!

Nagyobb odafigyelést igényelnek ilyenkor kedvenceink is:

  • Gondoskodjunk a megfelelő folyadékbevitelről és hűsölési lehetőségről: nagy melegben biztosítsunk olyan helyet kutyánknak, ahova behúzódhat a nap elől. a nyári hőségben az állatok számára mindig legyen hűvös hely. Az élelem mellé naponta többször legyen cserélve az ivóvize. Még ma is gyakran lehet találkozni rövid láncra kikötött, árnyéktól mentes helyen, megfelelő mennyiségű friss ivóvíz nélkül tartott kutyákkal.
  • A napsugarak és a magas hőmérséklet is veszélyes: a kutya bőre ugyanúgy megéghet, mint a miénk!
  • A bolhák, a virágok és egyéb allergének gyakoriak a nyári időszakban. Az allergia a kutyáknál okozhat viszketést és vele együtt túlzott vakarózást, bőrgyulladást, rossz közérzetet és más egészségügyi problémákat. Tartsuk távol a kutyákat az allergiát kiváltó tényezőktől.
  • A nappali 30 foknál magasabb csúcshőmérséklet idején a rosszul tartott háziállatok rövid időn belül hőgutát kaphatnak. Figyeljünk a kutya viselkedésére, jelzéseire, hogy időben észrevehessük a bajt, és segíteni tudjunk kedvencünkön! Ha megtörtént a baj, és az állat erőteljesen zihál, láthatólag zavart, nehezen mozog, elfekszik, azonnal vigyük állatorvoshoz, de addig is kezdjük meg az állat hűtését nedves ruhával és az állatra irányított ventillátorral. Ilyenkor a gyors folyadékpótlás és az állatorvosi segélykérés életmentő lehet.
  • A nyári meleg napokon a hosszabb ideig tartó sétáltatást érdemes kora reggelre és késő délutánra időzíteni, a naptól felhevült aszfalt komoly égési sérüléssel fenyegetheti az állatok mancsát.
  • Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy az autóban hagyott állatot életveszélynek tesszük ki: a napon hagyott jármű akár 60-70 fokosra is felmelegedhet! Az nem elég, ha lehúzva hagyjuk az ablakot, ugyanis a kutya így sem tudja hatékonyan lehűteni magát – ugyanis a zárt térben a lihegéssel (a meleg levegő kifújásával) még jobban felmelegíti a levegőt, és ezt egy résnyire leeresztett ablak nem tudja kompenzálni.

2017. augusztus 01.

FÖRI, Állategészségügyi Szolgálat  és

Sajtószolgálat