Telt ház a hajléktalanszállókon a közterületről való kitiltás miatt

mno.hu - 2013. 09. 16.

Várhatóan a kerületekkel közösen jelöli ki a Fővárosi Önkormányzat azokat a zónákat, ahonnan kitiltják a hajléktalanokat. A tilalom megszegőire közérdekű munka, ha pedig azt megtagadják, akkor pénzbírság vár. A visszaesőket elzárással is büntethetik. A szabálysértési törvény módosítását az alaptörvény egyik korábbi módosításával összefüggésben indítványozta a Belügyminisztérium.

Régebben a Nyugati téri aluljáróban hajléktalanok is laktak – most egyet sem láttunk. Néhány kilométerrel távolabb, a Dózsa György úti átmeneti szállón viszont telt ház van. A hajléktalanok közterületről való kitiltásáról szinte mindenkinek megvan a véleménye, de kamera előtt kevesen vállalják. László éveket húzott le a szabad ég alatt. Szerinte a szállón lopnak, ezért megy mindig vissza az utcára.

Hajléktalan és hajléktalan között nagy különbség van – mondta ez az idős hölgy. Szerinte a tisztálkodásra és a mosásra mindenkinek lehetősége van a szállókon. „Van egy ilyen nagyon rossz vélemény a hajléktalanokról, pontosan ilyenek miatt, akik tisztátalanok, rendetlenek, kéregetnek, követelőzőek, kéregetnek és a többi. És tényleg, ebben van igazság. Pedig mondom, én hajléktalan vagyok és voltam hónapokig kinn, és nem mindegy, hogy az ember hogyan csinálja.”

A szabálysértési törvény tervezett módosításával a kormány a Fővárosi Önkormányzatra bízná annak eldöntését, hogy hol tilos az utcán élni Budapesten. Fővárosi fideszes parlamenti képviselők – többségük polgármester – azonban beleszólási jogot kérnek a kerületeknek. „Hacsak a főváros határozhatja meg, akkor az én jogi álláspontom szerint sérül az önkormányzati törvénynek a rendelkezése, hiszen akkor lényegében nincs esélyegyenlőség a két önkormányzat között, egyfajta versengés lesz. Hiszen a zuglói önkormányzat területei között a zuglói önkormányzatnak joga mondjuk rendelkezéseket alkotni” – mondta Papcsák Ferenc, Zugló polgármestere.

http://mno.hu/ahirtvhirei/telt-haz-a-hajlektalanszallokon-a-kozteruletrol-valo-kitiltas-miatt-1184628