Szilveszterkor is óvjuk kedvenceinket!

A szilveszteri tűzijáték rossz hatással van az állatokra, akik a közeli petárda robbanásoktól úgy megijedhetnek, hogy kitéphetik a pórázt gazdájuk kezéből, és elmenekülnek. Emellett a riadt, sokkos állapotú kutyák félelmükben haraphatnak is. A kóborrá váló állatok pedig hetekig bolyonghatnak, majd legyengülve megfagyhatnak, elpusztulhatnak.

A Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság Állategészségügyi Szolgálata számára az év vége, a szilveszter és az új év kezdete évről-évre rengeteg feladatot ad, hiszen a petárdázások hatására nagyon sok kutya szökik el otthonról és kóborol a főváros utcáin. Az erős hang- és fényhatások miatt megrémült, kerítésen átmászó állatok az utcán olyan környezetbe kerülnek, mely számukra idegen és veszélyekkel teli.
A szilveszter környékén elszökött állatok nagy része sajnos vagy autóbaleset áldozatává válik, vagy pedig olyan távolságra menekül otthonától, hogy képtelen oda visszatalálni.
Minden év elején közel száz elkóborolt állat befogásáról kell gondoskodnia az Állategészségügyi Szolgálatnak, és ilyenkor megnő a közterületről sérülten beszállított ebek száma is.
 
Annak érdekében, hogy kedvencével ilyen ne fordulhasson elő, az alábbiakra hívjuk fel a figyelmet:
-         mindenki ellenőriztesse, hogy kutyája – ez egyébként jogszabályilag kötelező(!) – microchippel rendelkezik-e, és a chip regisztrálva van-e
-         a petárdázások idején a félős ebeket biztonságos helyen bezárva kell tartani
-         a félős állatok gazdái az állatorvosuktól szerezzenek be olyan nyugtatót, amely beadásával a stressz csökkenthető.
Amennyiben az óvintézkedések ellenére is megszökött a kutya, javasoljuk, hogy a gazda az észlelést követően azonnal járja körbe lakókörnyezetét, és érdeklődjön a környező állatorvosi rendelőkben is.

A Szolgálathoz bekerülő ebekről a www.ebtelep.hu honlapon folyamatosan tájékozódni lehet, ezenkívül a 06-1-347-0830 telefonszámon is az érdeklődők rendelkezésére állunk.
 
2013. december 30.
Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság