Óvjuk kutyáinkat a nyári hőségben!

Kutyásnak nyáron is jó lenni: együtt sportolhatunk, helyenként strandolhatunk kedvencünkkel és sokat játszhatunk a szabadban.Vigyázzunk, hogy ebbe az örömbe nehogy üröm vegyüljön! A nyár veszélyeket is hordoz magában.

Nézzük, mire kell figyelni a nagy melegben:

 • A kullancsok, a bolhák, a szúnyogok, a legyek és más rovarok a nyári időszakban megsokszorozódva támadják a kutyáikat is! Fokozottan ügyelni kell az ellenük való védekezésre! A sok lehetőségből a kutyákat legjobban ismerő gazdiknak kell kiválasztani az állat számára legmegfelelőbb védekezési formát!
 • A bolhák, a virágok és egyéb allergének gyakoriak a nyári időszakban. Az allergia a kutyáknál okozhat viszketést és vele együtt túlzott vakarózást, bőrgyulladást, rossz közérzetet és egyéb egészségügyi problémákat. Tartsuk a kutyákat az allergiát kiváltó tényezőktől távol.
 • A szabadban élő kutyák jobban ki vannak téve az elemeknek, ezért náluk jobban oda kell figyelni az ápolásukra. Ezeknél a kutyáknál gyakrabban válik szükségessé a szőrzet ápolása, a gyakoribb fésülés és az esetenkénti gyakoribb fürdés!
 • Óvjuk a kutyát a rovarcsípésektől! Ha a kutyát megharapták vagy megcsípték, el kell távolítani a fullánkot és figyelni kell az allergiás reakciót. Ha ilyen fellépne, az ebet állatorvoshoz kell vinni! Az állatorvos vagy egy állatklinika telefonszáma legyen kéznél baj esetére.
 • Soha ne hagyjuk felügyelet nélkül a kutyát közvetlenül a napon vagy zárt járműben. A kutya testhőmérséklete vészesen magasra emelkedhet hőgutát kaphat. Nagyon fontos, a hőgutát elszenvedett kutyát azonnal állatorvosshoz kell vinni, az esetleges  agykárosodás elkerülése érdekében.  A hőguta jelei az erős lihegés, a nyáladzás, az idegesség, a szapora pulzus, a reszketés és a magas testhőmérséklet
 • Az állatnak mindig hűvös helyet kell biztosítani.  Ha gödröt kaparnak egy bokor alatt vagy a ház tövében, az azt jelenti, hűsölni készülnek.
 • Forró napokon kerülni kell a kutyával a megerőltető testmozgást és tartózkodni kell a folyamatos fizikai aktivitástól is, akkor amikor a nap a legerősebben tűz.
 • Fokozottan ügyeljünk a kutyák mancsaira! Az utca, a járda, a homok és az egyéb felületek égethetik a kutyák talppárnáit! A nyári forróságban az állat mancsai megéghetnek.
 • Figyeljünk a dehidratációra! A kiszáradást megelőzendő gondoskodjunk arról, hogy kutyánk folyamatosan és korlátlanul hozzá tudjon férni friss hideg ivóvízhez. 
 • Zivatar esetén is ügyeljünk kutyánk testi épségére! A hangos mennydörgés megijesztheti a kutyádat, a villámlás pedig eltalálhatja őt, ezért ajánlatos zárt helyen tartani addig a kutyát, míg el nem vonul a zivatar.
 • Ha autóban utazunk a kutyával, ügyeljünk  arra, hogy a kutya ne dugja ki a fejét a mozgó autó ablakán és ne lógjon ki huzamosan az autóból, mert a faágak vagy szikladarabok veszélyt jelenthetnek számára, vagy ha jobban kihajol, akár ki is eshet vagy hirtelen kiugorhat.
 • Ha a kutya ismeretlen környezetbe kerül, ügyeljünk rá, hogy el ne vesszen! Bárhová is utazunk a nyár folyamán a kutyával ismeretlen helyen csak pórázon sétáltassuk, ha véletlenül mégis elkóborolna a microchip segítséget nyújthat a megtalálásában.