Örökbefogadott Állatok Első Találkozója

A Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság Állategészségügyi Szolgálata által szervezett  hagyományteremtő rendezvény célja  az örökbefogadás, a felelős állattartásra népszerűsítése, annak érdekében, hogy Budapest ember és állat számára egyaránt élhető nagyvárossá váljon. A rendezvényre meghívtuk az Állategészségügyi Szolgálattal megállapodás szerint kapcsolatban álló valamennyi állatvédő alapítványt és szervezetet.

Közös megjelenésünkkel jelezni kívántuk, hogy - dacára a szervezetek közötti esetleges nézeteltéréseknek és a közvélekedésben az Illatos útról élő képnek - az állatvédelem céljai érdekében képesek vagyunk összefogni.

A nap folyamán felvilágosítást kaphatott az érdeklődő az örökbefogadásról és a felelős állattartásról, illetve szó volt az illegális állatkereskedelemről, és bemutatkozott többek között az Állatvédőrség, az Állatmentő Liga (akiknek külön hálásak vagyunk az örökbefogadott kutyák szépségversenyének díjainak felajánlásáért), a Kutya-segélyszolgálat Alapítvány, a Macskamentők Alapítvány, a fogyatékkal élők és az állatok kapcsolatát mutatta be a Segítő Angyalok Állat és Természetvédő Egyesület, a Vigyél haza! Alapítványnál pedig a mobil kutyakereső programmal lehetett jobban megismerkedni. Az állatvédő szervezetek programjain kívül egész nap volt mikrochip-ellenőrzés, terápiás kutyasimogató, ingyenes kutyakozmetika, állategészségügyi és állatorvosi tanácsadás, ivartalanítási kampány, valamint ajándékokért cserébe állattartási tesztet is kitölthetnek a helyszínre érkezők.

Az Állategészségügyi Szolgálat – hasonlóan a FÖRI szervezetének egészéhez – a szolgáltatói magatartásra helyezte a hangsúlyt, annak érdekében, hogy a lakosságban a telepről élő negatív kép változzon. A közvélekedésben a „sintér” kifejezés szinonimája az állatokkal való kegyetlen bánásmódnak, az oktalan agressziónak. Nyílt napokkal, örökbe adó akciókkal és a működésük nyitottabbá tételével a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság jelentős lépéseket tett a közvéleményben élő kép formálásáért.

A szolgálat 2012-ben valamennyi, jelentősebb állatvédő egyesülettel és alapítvánnyal együttműködési megállapodást kötött, első sorban a szolgálathoz bekerülő állatok gyógykezelése, gazdához juttatása, illetve a felelős állattartás népszerűsítése érdekében.

A Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság Állategészségügyi Szolgálatának állategészségügyi feladatai:
·             a Főváros közigazgatási határain belül, belterületen a háziasított állatfajok kóbor egyedeinek befogása
·             az önkormányzatok jegyzői által elkobzott kutyák átvétele
·             az állategészségügyi hatóság rendelkezésére a veszettségre, ill. veszettség fertőzöttségre gyanús húsevő emlősállatok 90 napos megfigyelése.

Állategészségügyi szolgáltatások:
·             az elkobzott és tovább tartani nem szándékozott kutyák („megunt állatok") díjmentes átvétele a lakosságtól
·             a tulajdonos kérésére a gyógyíthatatlanul beteg, idős állatok elaltatása térítési díj ellenében
·             térítési díj ellenében a veszettség szempontjából aggályos húsevő emlősállatok 14 napos megfigyelése

A kóbor állatokról szóló bejelentést a hét minden napján 7.00 és 19.00 óra között lehet megtenni a 280-6832 telefonszámon.

A Szolgálatnál 94 férőhely áll rendelkezésre a kóbor illetve leadott állatok elhelyezésére. Minden a Szolgálathoz bekerülő 3 hónaposnál idősebb kutyát ellátunk parvovírusos bélgyulladás, szopornyica, fertőző májgyulladás, leptospirózis és veszettség elleni vakcinával, míg a 3 hónapnál fiatalabb állatok parvovírusos bélgyulladás elleni oltást kapnak. Valamennyi kutya féregtelenítő kezelésben is részesül, és örökbeadáskor minden állatot microchippel látunk el. A befogott kutyákat 15 napig csak eredeti gazdájuk viheti haza. A tulajdonjogot az oltási könyvvel kell igazolni. 15 nap elteltével a kóbor kutyát bárki örökbe fogadhatja. A gazdájuk által leadott állatok már bekerülésük napján, azonnal örökbe fogadhatók. 2012 június 20. óta új protokoll szerint zajlik az örökbeadás. Már nem az érkezési sorrend számít, és bárki nem vihet el állatot. A szolgálat munkatársai és önkéntesek segítik az állatok kiválasztását, hiszen az örökbefogadás szerencsés esetben egy életre szól, és csak nagyon körültekintően szabad választani. Figyelembe kell vennünk, hogy az életkörülményeink, az életvitelünk, az elfoglaltságunk, a szabadidőnk mennyisége meghatározza, hogy milyen termetű és milyen természetű, milyen mozgásigényű négylábút válasszunk magunknak. Az új szabályozás remélhetően kizárja, hogy az állatok ne jó helyre kerüljenek, a fajta romlásnak pedig biztosan gátat szab. Az új szabályok rögzítik azt is, hogy az örökbefogadó hozzájárul ahhoz, hogy az Állategészségügyi Szolgálat munkatársai utólagosan ellenőrizhessék, hogy az örökbefogadott állat valóban jó helyre került-e, megfelelő mennyiségű élelem és bánásmód jut-e neki új helyén. Az Állategészségügyi Szolgálat főorvosa, dr.Kozma Tamás minden örökbefogadás alkalmával elmondja:

- Nem győzöm hangsúlyozni, hogy aki innen fogad örökbe két életet ment meg: azét, akit elvisz, és azét, akinek ezáltal helye lesz itt nálunk és esélye az örökbefogadásra.

Az Állategészségügyi Szolgálat címe: 1097 Budapest, Illatos út 23/a, telefon: +36-1-280-6832, e-mail cím: ebtelep@fori.hu

Ügyfélszolgálati idő: hétfőtől szombatig: 10.00 és 14.00 óra között, vasárnap és ünnepnap: 10.00 és 13.00 óra között.

Megközelíthető: Az 54-es vagy 55-ös autóbusszal a Boráros térről, a Táblás utcánál kell leszállni.

Fontos tudni, hogy az  Illatos úti telepen lévő kutyákról naprakész és hiteles információt csakis a www.ebtelep.hu , vagy a facebook.com/ebtelep oldalon lehet kapni. Ezen a honlapon minden, az Állategészségügyi Szolgálatnál található kutya adatai fent vannak, a munkatársak minden hétköznap frissítik azt. Az adatok mellett a kutyákat ábrázoló fotókat is folyamatosan töltik fel erre az oldalra.

2012-ben a szolgálat közel 4000 állatot gondozott és több mint 11000 látogatót fogadott. A telephelyről ebben az évben közel 2800 kutyát  és 380 macskát fogadtak örökbe,

Zárszó: ünnep volt a mai nap, a szolgálat és a szervezetek valamint az örökbefogadók összefogásának ünnepe.

Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, Sajtószolgálat