Hőségriadó június 22-től 26-áig

Az országos tisztifőorvos 2017. június 22. (csütörtök) 0:00 órától június 26. (hétfő) 24:00 óráig a másodfokú hőségriasztást adott ki. Erre olyankor kerül sor, amikor várható, hogy a középhőmérséklet egymást követő három napon keresztül meghaladja a 25 Celsiust.

A hőségriasztás ideje alatt különösen ügyeljen mindenki a fokozott folyadékbevitelre. Kerülni kell a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását. A bőr védelméről sem szabad megfeledkezni: naptejjel és világos, jól szellőző bő ruházattal lehet a leghatékonyabban a leégés ellen védekezni. A legmelegebb órákban, 11 és 15 óra között igyekezzenek árnyékban tartózkodni, kerüljék a tűző napot. Még néhány percre se hagyják a gyermekeket, házi kedvenceket a parkoló autóban. Akik a hőség ellenére gépjárműbe kényszerülnek, fokozott óvatossággal vezessenek, hiszen a koncentrációt negatívan befolyásolhatja a meleg.

A légkondicionálóval felszerelt helyiségek listája, amelyeket – nyitva tartásuk függvényében – bárki igénybe vehet, elérhető a katasztrófavédelmi igazgatóságok weboldalán.

A FŐKERT Nonprofit Zrt. kezelésébe tartozó zöldterületek öntözésére használt víz ivóvíz minőségű. Amennyiben a hőség miatt szükségessé válik, a FŐKERT Nonprofit Zrt. valamennyi munkatársát meg lehet kérni, hogy nyissák ki a csapot, biztosítsanak lehetőséget a parklátogatók, gyerekek felfrissülésére. A FŐKERT dolgozói folyamatosan öntözik a kiemelt zöldterületeket, és emellett a játszóterek hűtéséről – szükség esetén naponta többször is – gondoskodnak.

Fontos azonban tudni, hogy a fővárosi szökőkutakban tilos fürdeni, ezért kérik a lakosságot, hogy még ezekben a forró napokban se hűsöljenek a budapesti szökőkutakban.

Az FKF Nonprofit Zrt. locsolóautói folyamatosan locsolják a budapesti közúthálózatot. A nappali műszakban a Társaság mosó munkagépei elsősorban a lakótelepeket, sűrűn lakott városrészeket hűtik, éjszaka a budapesti fő- és közösségi útvonalakat.