Barcelonában járt az NKE-FÖRI delegáció

Szakmai látogatást tett Barcelonában a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság delegációja 2016. július 12-15 között. A katalán főváros és Budapest hasonló nagyságrendű város, ráadásul előbbi komoly tapasztalatokkal rendelkezik számos területen (pl. világversenyek lebonyolítása, több szintű rendészeti rendszer). Ezek megismerése fontos Budapest szempontjából, hiszen a főváros számos fontos sportesemény helyszíne lesz, illetve lehet a jövőben. 
 
A barcelonai tanulmányúton Dr. Christián László az NKE Rendészettudományi Karának, magánbiztonsági és önkormányzati-rendészeti tanszékének, tanszékvezetője, Hermann Gábor, a FÖRI szolgálati igazgatóhelyettese, és dr. Bacsárdi József PhD hallgató, aljegyző vett részt. A delegáció Barcelonában megismerkedett a Katalán Rendészeti Egyetem munkájával is (Institut de Seguretat Pública de Catalunya -ISPC),  amely a katalán tartományi rendőrség és az önkormányzati rendészeti képzés és továbbképzés központi szereplője. Az egyetemen elhangzott, hogy a tartományi rendőrség a katalán parlamentnek, míg az önkormányzati rendészet Barcelona önkormányzatának van alárendelve. 
 
A delegáció tagjai megtekintették az egyetem gyakorlópályáját is, amely egy komplett várost modellez le boltokkal, benzinkúttal, mozival, vasútállomással, buszmegállóval, utakkal, játszóterekkel, közterekkel, közterületi műtárgyakkal stb. Így a hallgatók valósághű környezetben tudják megtanulni és begyakorolni a rendőri munka során felmerülő helyzeteket, intézkedéseket. Ráadásul az utóbbi években komoly fejlesztés keretében kamerás térfigyelő rendszer is kiépítésre került, annak érdekében, hogy a gyakorlatokat utólag alapos elemzésnek tudják alávetni. 
 
A résztvevők találkoztak Barcelona rendőrkapitányával, Teresa Laplana Cocera-val is, aki elmondta: az alapfeladatokon kívül, sok speciális feladata is van a rendőrkapitányságnak, amelyek magukban foglalják a napi rendezvények, kongresszusok, illetve demonstrációk biztosítását. 
 
A delegáció megtekintette a segélyhívások koordinálásáért és a közterületi térfigyelő kamerák működtetéséért felelős rendészeti szervezet központját, amely a 112-es segélyhívószám 2005-ös bevezetése óta négy szervezet, a tartományi és az önkormányzati rendőrség, a tűzoltóság és a mentőszolgálat segélyhívási és tevékenységirányítási feladatait látja el. 
 
FÖRI-NKE