A közterület-felügyelők ismét felléphetnek az illegális árusokkal szemben

Bővülnek a közterület-felügyelők intézkedési lehetőségei a szabálysértési törvény módosításának mai hatályba lépésével. A felügyelők a közterületen engedély nélkül árusítókat ezentúl helyszíni bírsággal büntethetik, az árut és az árusításhoz használt eszközöket lefoglalhatják, elkobozhatják is. A Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatósága mától folyamatos, átfogó ellenőrzést tart a frekventált területeken és az aluljárókban.
 
Hatályba lépett 2013. október 15-ével a szabálysértési törvény módosítása: változik az egyes szabálysértéseknél a helyszíni eljárás lefolytatására, az intézkedésre vonatkozó szabályok és a kiszabható büntetés is. A közterület-felügyelők az elmúlt napokban még csak figyelmeztettek, valamint szórólapokkal hívták fel a jogszabályváltozásra a figyelmet.
 
Korábban az önkormányzatok a szabálysértési törvény felhatalmazása alapján rendeletben határozhattak meg tiltott, közösségellenes magatartásokat, ezek közé tartozott az illegális árusítás is, közigazgatási eljárás keretében pedig lefoglalható volt az áru. Az Alkotmánybíróság azonban a 2012. november 15-én hatályba lépett határozatával alkotmányellenesnek minősítette e felhatalmazást és az ez alapján meghozott önkormányzati rendeleteket.
Ez lehetetlen helyzetet teremtett a főváros életében, hiszen az engedély nélküli árusítással szemben a hatóságok, köztük a  közterület-felügyelők nem tudtak hatékonyan fellépni. Emiatt egyre több illegális árus jelent meg a budapesti közterületeken, ami komoly gondot okozott a lakosság körében, és városüzemeltetési szempontból is problémát  jelentett az utánuk maradó szemét eltávolítása miatti többletköltség.
 
A szabálysértési  törvény ma hatályba lépett módosításával újra  lehetőség nyílik a közterületen engedély nélkül árusítókkal szemben helyszíni bírság kiszabására vagy szabálysértési eljárás kezdeményezésére, utóbbi esetben az áru és az  árusításhoz használt eszközök lefoglalására, elkobzására. A közterület-felügyelő a körülmények mérlegelése alapján dönt, hogy melyik intézkedési formát alkalmazza a szabálysértés elkövetőjével szemben.
A  Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóságának közterület-felügyelői október 15-étől folyamatos, átfogó ellenőrzéseket hajtanak végre. Kiemelten ellenőrzik a frekventált területeket – mint az Örs vezér tér vagy a Városliget – és az aluljárókat.
 
A cél az, hogy minél előbb visszaálljon a közterületi rend, a jogkövető állampolgárok és minden fővárosba látogató nyugalma, Budapest tisztaságának megóvása és közterületeinek rendeltetésszerű használata érdekében.
 
2013. október 15.
 
Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság
Sajtószolgálat