Házhoz megy a Tanösvény környezeti nevelési prevenciós program

A „Tanösvény” névre elkeresztelt programunk töretlen sikerrel folyik, immáron 3 éve, mely idő alatt összesen több, mint 2100 érdeklődő kisiskolást fogadtunk a természetvédelmi területeken, valamint több családi rendezvényen is részt vettünk, ahol szintén sok gyermekhez és szüleikhez sikerült eljuttatni a prevenciós környezeti nevelési programunkat. Ez idő alatt sok iskola, pedagógus vagy akár szülő jelezte felénk, hogy szeretnének részt venni programjainkon, de anyagi helyzetük, a távolság vagy egyéb ok miatt nem tudnak eljutni a területeinkre.
 
2016-ban új programunkat ezen igényekre szabva alakítottuk ki Házhoz megy a Tanösvény címmel, mely során Őrszolgálatunk vonul ki egy adott intézménybe, és tart interaktív természetismereti foglalkozást óvodásoknak, iskolásoknak. A témakör hasonló a Tanösvény foglalkozásokhoz tantermi környezetbe átültetve: a környezet/természetvédelem alapjai, természeti értékeink a Budapesten, állatok, növények bemutatása, amikkel a fővárosban élő gyerekek is találkozhatnak, mindez vetítéssel, játékkal, beszélgetéssel. 
 
A célcsoportunk volt tehát minden iskola és immáron óvoda, melyek zord időben is fontosnak tartják a környezeti nevelést, és nem tudnak eljutni hozzánk a tavaszi időszakban sem. 
 
A tavalyi évben a Házhoz megy a Tanösvény nagy sikerrel elindult, több mint 1000 óvodás és kisiskolás gyermekhez tudtunk eljutni előadásunkkal.
Idén új előadással, még izgalmasabb játékokkal folytatódik a program, mely januártól 15-én indult és előreláthatóan március végéig (a tavaszi Tanösvény Program kezdetéig) tart. Továbbra is ingyenes, minden szükséges eszközt Őrszolgálatunk biztosít. Időtartamát tekintve iskolákban az órarendhez igazodva 45 perces foglalkozást tartunk, óvodákban a korosztálynak megfelelően kb. 30-40 percet vesz igénybe. 
 
A jelentkezés a Természetvédelmi Őrszolgálatnál személyesen történik a dios.dora@fori.hu, vagy a termeszetvedelem@fori.hu e-mail címeken, illetve az alábbi telefonszámon: +36 20 393 1657
 
Az eddig lezajlott Tanösvény túrákon és Házhoz megy a tanösvény programokon hasznos információkat és maradandó élményt sikerült nyújtani a résztvevők számára, reméljük az idei évben sem lesz ez máshogy.
 
Ezen túlmenően szeretnénk ezzel a projekttel is hozzájárulni a fővárosi iskolások és, a jövőben az óvodások környezettudatos gondolkodásmódjának kialakításához, valamint Budapest környezeti elemeinek, helyi jelentőségű védett természeti területeinek és értékeinek preventív védelméhez.